Edoardo Tresoldi Installation Reimagines the Historic Column at Venice’s Procuratie Vecchie

The iconic Procuratie Vecchiein St. Mark’s Square, which was closed for five years, has reopened to the public, thanks to an Edoardo Tresoldi installation. The artwork, entitled “Monumento”, responds to the socially-driven functions of the large space. It “renews the language and values society aspires to in order to reflect their own era”.

The location is now revealed for the first time in 500-years. This new purpose is further defined by The Human Safety Netfoundation’s opening. It is a global NGO movement that partners volunteers with vulnerable people. In the same space as the Procuratie Vecchie staircase, the column was designed in collaboration with Carlotta Fran and GICO Studio. The column’s proportions complement the space around it and allow the visitor to view it from multiple perspectives. They can either climb the stairs to see the entire thing, or go up to its summit, which will trigger a conceptual shift.

© Roberto Conte

Monumento is a song which does not have the function of ritualizing a thought through a physical act. The history of people is a cyclically recurring flow of rhetorical figures. They redefine their meanings and create symbolisms that we have learned to read, but which we have also absorbed as a latent language in our collective unconscious. By removing a monument’s symbolism, we can create a beautiful and melancholic song that is both virtuous but also solemn and in search of contact. It was created to express itself.

© Roberto Conte
© Roberto Conte

This installation examines how a society who recognizes its fragility is more likely to accept and integrate the existential, historical, and metaphorical parts that make up its existence. Tresoldi condenses past and present into an anti-rhetoric narrative. He proposes an “imperfect totality that dematerializes and accompanies everyday life”, which combines the elements of both the historical and the metaphorical. Monumento creates harmony by combining the coexistence of various elements with the appropriation of an evolving universe to build a more conscious future.

© Roberto Conte

Generali and David Chipperfield have completed a massive renovation of the iconic Procuratievecchie, which is located alongside Saint Mark’s Square. David Chipperfield Milan Architects developed a series Interventions to address the complexity of this work. They used a flexible approach to make sense of both the historical modifications and the practical adaptations.