Henning Larsen Designs University Building in Innsbruck

Henning Larsen was awarded the competition to design the new university building of the Management Center Innsbruck. This is the first project for the studio in Austria. The MCI was established in 1995. It outgrew its central location and this competition was to create a new campus that would bring together all the faculties scattered across Innsbruck. It is a single object that has no back or front. Each facade features multi-story voids, which create distinct relationships with the surrounding area and frame views of the Alps.

Courtesy of Henning Larsen

The new project is located at the Innsbruck City Centre, near the SoWi University, Innsbrucker Hofgarten and other educational institutions. It focuses on creating learning spaces that encourage interaction. The ground floor houses classrooms and lecture halls. This creates a fluid interior space that is connected to the larger staircase. It also serves as a social hub for students. The three floors that follow are flexible and contain “unprogrammed” space as well as classrooms in nearly equal parts.

Courtesy of Henning Larsen

The landscapes and geography in Tirol provided us with a lot of inspiration, particularly the changing light that alters how you see the mountains during the day. This is what the facade represents – the facade’s depth, verticality and angularity give the building a dynamic appearance throughout the day. – Associate Design Director Lucas Ziegler

The built mass’s carvings create green terraces that are shaped according to their immediate surroundings. The mountain-facing entry features alpine flowers while the south terrace has more urban landscaping. The depth of the facades has been designed to emphasize indirect light. Construction is scheduled to begin in fall 2023 and move-in will be completed by the end of 2025.

Courtesy of Henning Larsen